Nina-Strnad»… in je bilo, kot bi posijalo sonce.« Tako je v enem od intervjujev oče številnih zimzelenih uspešnic Mojmir Sepe opisal trenutek, ko se je na oder v okviru koncerta Evropskega jazz orkestra povzpela Nina Strnad, ena najbolj suverenih vokalistk resne glasbe pri nas. Njena izobraževalna pot se je pričela na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, smer jazz in zabavna glasba, pod mentorstvom Nade Žgur. Slednji gre pripisati tudi zasluge za Ninino jazzovsko ozadje, iz katerega izhaja tako pri poustvarjanju zlatih slovenskih popevk in jazzovskih standardov kot pri ustvarjanju avtorskih skladb. Po maturi in diplomi iz ekonomije je svoje glasbene veščine izpopolnjevala na New School for Jazz and Contemporary Music v New Yorku ter končala študij glasbene pedagogike na Konservatoriju za glasbo v Celovcu.

Znanje in izkušnje prav tako nabira skozi sodelovanja z drugimi umetniki. Doslej si je oder delila z Dannyjem Grissetom, Howardom T. Curtisom, Juretom Puklom, Renatom Chiccom, Robertom Jukičem, Urošem Perićem in mnogimi drugimi. Je redna gostja raznolikih projektov (Alfa & Omega, European Jazz Orchestra, Vox Arsana, Jaka Kopač idr.), med svoje največje dosežke pa zagotovo šteje gostovanje na koncertu S simfoniki v filmski svet, kjer je stala na odru z legendarnim jazzovskim in filmskim skladateljem Michelom Legrandom, prejemnikom treh oskarjev. Med glasbeniki, ki so globoko vplivali na njen umetniški izraz velja prišteti tudi Braca Doblekarja, vodjo Big Banda DOM, s katerim je posnela album Moj Piran (ZKP RTV Slovenija, 2009) in dolgoletnega sodelavca Petra Miheliča, v New Yorku živečega pianista, ki ima za seboj impresivna sodelovanja, denimo z Etto James, Jonom Hendricksom, Markom Murphyjem in Sheilo Jordan.

Zaradi čiste in jasne artikulacije ter čutnih interpretacij je delo Nine Strnad prepoznano tako s strani splošne kot strokovne javnosti. Bila je izbrana za predstavnico Slovenije v Evropskem jazz orkestru (2010) in na svetovnem olimpijskem festivalu BT River of Music v Londonu (2012), medtem ko je na 4. Državnem srečanju big bandov in plesnih orkestrov dobila priznanje za najboljšo solistko (2009). Nagrado za najboljšo solistko je v kategoriji mladih talentov prejela tudi na avstrijskem mednarodnem jazz festivalu Marianne Mendt (2014) in se na svetovnem jazz tekmovanju Sarah Voughan Competition uvrstila med petnajst najboljših tekmovalcev (2014).

Je stalna gostja festivalov (Baladoor Jazz Festival, Džjezz Celje, Jazz Cerkno, Jazzinty, Jazz Kamp Kranj, Jazz Velenje, Lent idr.), koncertnih ciklusov (Drama Akustika, Ljubljanski grad, Noči v Stari Ljubljani idr.) in prireditev, ki oživljajo zlata leta slovenske popevke (La Vie en Rose, Poletna noč). Pogosto sodeluje z Big Bandom RTV Slovenija in nastopa v tujini (Avstrija, Bosna, Italija, Izrael, Nizozemska …). V lanskem letu je skupaj s pianistom Petrom Miheličem pripravila album V luči življenja: zgodbe slovenske popevke (ZKP RTV Slovenija, 2016) z izbranimi skladbami šestih avtorjev. Te se opirajo na dramatičnost in čustva posameznih zgodb, ki segajo vse od strasti, zaljubljenosti, sreče do hrepenenja, minljivosti ter umrljivosti. V prihodnosti se želi posvetiti albumu z avtorskimi skladbami, pri katerem bo sodeloval grammyjev nagrajenec Michael Abene, ki bo prispeval nekaj aranžmajev.